Czas na herbatkę
W temperaturze pokojowej w hermetycznie szczelnej kolbie znajduje się znaczna ilość wody, a nad nią para nasycona. Co stanie się jeżeli zacznie się powoli podgrzewać wodę?
zaczyna ona natychmiast wrzeć po osiągnięciu temperatury 373K (100°C) zaczyna ona wrzeć nic widać wrzenia wody i nie zwiększa się gęstość pary nad nią nie widać wrzenia wody, ale zwiększa się gęstość pary nad nią nie wiem, wyświetl podpowiedź |
Rozwiązanie
Zależność ciśnienia pary nasyconej wyrażonego w hPa od temperatury w °C
|
Zjawisko wzrostu temperatury wrzenia pod wysokim ciśnieniem wykorzystywane jest w samowarze. W wyższych temperaturach bowiem szybciej jest przekazywane ciepło do potraw (większa jest różnica temperatur). Aby wzrastające ciśnienie nie rozsadziło naczynia szybkowary muszą mieć zawór bezpieczeństwa, który przy dostatecznie dużym ciśnieniu otwiera się i wypuszcza nadmiar pary. Ogrzewanie wody w zamkniętych naczyniach wykorzystuje się również do sterylizacji narzędzi chirurgicznych.
powrót do pytań |