Elektryzowanie benzyny
Benzyna w cysternach wskutek tarcia łatwo elektryzuje się i pod wpływem ewentualnej iskry pomiędzy nią i ściankami zbiornika samochodu może zapalić się i wywołać eksplozję. Dlatego z cysterny zawiesza się łańcuch metalowy celem odprowadzenia ładunków do Ziemi.Światłowód
Światłowód to włókno szklane o dużym współczynniku załamania. Światło biegnąc wewnątrz przewodu pada na granicę ośrodków pod dużymi kątami, nie załamuje się, lecz ulega całkowitemu wewnętrznemu odbiciu i bez strat wędruje dalej. Jest to rodzaj falowodu optycznego ("rura przenosząca światło").
Światłowody służą do przenoszenia informacji w postaci cyfrowej. Wykorzystuje się je też w przyrządach medycznych, tzw. fiberoskopach, służących do badania narządów wewnętrznych (gastroskop stosuje się do badania żołądka, kolonoskop do badania jelita grubego, itp.). W dziale "Doświadczenia domowe" opisano i przedstawiono na filmie doświadczenie: Światłowód ze strumienia wypływającej wodyFotony
Fotony to cząstki światła poruszające się z prędkością 300 000km/s, których masa spoczynkowa wynosi zero. Oznacza to, że nie można ich zatrzymać i "położyć na talerzu". Normalne ciała mają masę spoczynkową, ale nie można ich rozpędzić do prędkości światła. Mogą się tylko do niej zbliżyć. Teoria względności nie wyklucza istnienia cząstek poruszających się szybciej niż światło. Niestety takich cząstek jeszcze nie wykryto i nie wiemy czy istnieją. Te hipotetyczne cząstki nazywamy tachionami. Aby zmniejszyć ich prędkość poniżej prędkości światła należałoby wykonać nieskończenie dużą pracę. Skazane byłyby więc na "szalony ruch".Figury Lissajous
Figury Lissajous są to linie zamknięte będące torami, po których porusza się punkt wykonujący jednocześnie dwa drgania harmoniczne proste w dwóch kierunkach wzajemnie prostopadłych. Kształt tych figur zależy od stosunku między amplitudami, i częstotliwościami drgań oraz od różnicy faz obu drgań. Aby były to linie zamknięte wyżej wymienione parametry drgań muszą być odpowiednio dobrane.Mroźne wiatry
Gdy na dworze jest temperatura 20°C i nie ma wiatru, to odczuwamy ten fakt tak samo jak wtedy, gdy na dworze panuje temperatura -10°C i wieje wiatr z szybkością 20km/h. Jeszcze bardziej odczuwamy zimno gdy powietrze jest wilgotne. Najniższe temperatury dochodzące do -70°C występują na Syberii ale tam praktycznie nie ma wiatru i dlatego za najgorsze warunki uznaje się obszary Morza Arktycznego np. Spitsbergen, gdzie oprócz temperatury dochodzącej do -40°C wieją bardzo silne wilgotne wiatry.Chłodzenie lodem
Jeśli chcemy szybko schłodzić napój to do szklanki, w której ten napój się znajduje należy wrzucić kilka kostek lodu i zamieszać. Lód topiąc się, pobiera z napoju tyle ciepła, że jego temperatura spada niemal do zera. Ciepło topnienia lodu, czyli ilość ciepła wydzielanego podczas topnienia 1kg lodu w temperaturze topnienia jest 80 razy większe od ciepła wydzielanego przy ochłodzeniu 1kg wody o 1°C. Dawniej zimą zbierano lód i przechowywano w piwnicach aby latem można było schładzać potrawy lub wyrabiać lody.Picie napojów prze słomkę
Picie napojów przez słomkę jest przykładem wykorzystania ciśnienia atmosferycznego. Wciągając do płuc powietrze ze słomki, obniżamy w niej ciśnienie powietrza a wówczas ciśnienie atmosferyczne "wpycha" napój do słomki i przepływa do ust pijącego.Reakcja człowieka na ciśnienie
Bardzo duża ilość zderzeń cząsteczek powietrza wywołuje ciśnienie atmosferyczne. Ciśnienie tętnicze krwi równoważy ciśnienie powietrza i dlatego człowiek nie odczuwa negatywnych skutków ciągłego bombardowania cząsteczek. Co więcej w próżni, gdzie ciśnienie zewnętrzne jest równe zero, ciśnienie tętnicze rozsadza ciało człowieka. Dlatego kosmonauci wychodząc w przestrzeń kosmiczną ubierają specjalne skafandry, w których wytwarzane jest ciśnienie równe atmosferycznemu.Parzenie herbaty i gotowanie
W czasie parowania aby cząsteczki opuściły powierzchnię cieczy muszą przezwyciężyć siły oddziaływania cieczy. Do tego potrzebna jest duża energia. Cząsteczki energię tą pobierają z otoczenia, a szczególności z cieczy i temperatura się wtedy obniża.
Aby lepiej zaparzyć herbatę, kawę, lub zioła należy napar przykryć talerzykiem lub podstawką. Wtedy nad cieczą tworzy się para nasycona i dalsze parowanie nie zachodzi przez co temperatura nie obniża się. Podobnie podczas gotowania wody należy garnek lub czajnik przykryć.Smażenie na patelni
Woda niezależnie od temperatury ma większą gęstość niż olej jadalny, ale olej ma dużo wyższą temperaturę wrzenia. Jeśli nalejemy oleju na mokrą patelnię, to woda znajdzie się na spodzie, a olej na wierzchu. Ogrzewając taką patelnię doprowadzamy wodę do wrzenia i para wodna wydostaje się nad olej, co powoduje pryskanie. Do momentu wygotowania wody utrzymywać się będzie temperatura 100°C, co uniemożliwi smażenie. Dlatego przed nalaniem tłuszczu i rozpoczęciem smażenia należy wysuszyć umytą patelnię.